<<

 History/Brief overview of the burth of 'Popcorn' oldies.(Dutch)

The Popcorn Golden Gate, The Champou, Boum Boum en de Viertap. Namen
van Vlaamse discotheken die klinken als klokken in de oren van oldies-liefhebbers. Grondleggers ook van een uniek muziekgenre, dat vooral in de jaren zeventig en tachtig furore maakte en duizenden enthousiaste fans naar de dansvloer lokte.  

 Elk  Weekend in één van de beroemde en vaak ook beruchte dancings was een uitbundig feest.  De disc-jockeys putten uit hun exclusieve verzamelingen platen, die ze hadden verrijkt met peperdure collector's items, uit Groot-Brittanië of de Verenigde Staten.  Hun zeldzame singles en  elpees koesteren ze als diamanten of parels. De dj's ontpopten zicht tot echte autoriteiten in hun vak.

 Hun publiek liet zich meeslepen door het sublieme muzikale menu de wekelijks werd geserveerd: een tintelende mix van fifties Doowop, sisties soul, rythem & blues, de highschool-sound van Anka, Sedaka en Rydell, en vleugjes cha cha en mambo. Toen ook de Jamaicaanse ska haar intrede deed als onafscheidelijk onderdeel van een geslaagde oldies-avond, kon de ambiance niet meer stuk. En als er in de overvolle dancings geen plaats meer was op de grond, deden de toonbanken dienst als dansvloer.  Wat een sfeer !

 Snel werd die uitzonderlijke muzikale cocktail omgedoopt tot "Popcorn-muziek" of "Popcorn Oldies", genoemd naar de in 1969 geopende dancing "The Popcorn", in het Wase Vrasene, die tijdens zijn hoogbloei uitsluitend op zondagmiddag de deuren opende en een bijzonder kleurrijk publiek uit binnen- en buitenland aantrok.  
De Popcorn-fans hadden helemaal geen boodschap aan de toenmalige disco-rage, die het muziekgebeuren overheerste.  Op de disco kon je overal dansen, de radio speelde niks anders meer. Popcorn muziek, daarvoor moest je naar één van de weinige gespecialiseerde dancings in het Vlaamse land.   

 Het popcorn fenomeen blijft ook onafscheidelijk verbonden met een speciale dansstijl, een soort soulswing, minder explosief dan de rock'n'roll uit de jaren vijftig, maar eleganter en vernuftiger dan om het even welk muziekgenre.  Vele popcorn-freaks ontpopten zich tot echte specialisten op de dansvloer en maakten er een waar spektakel van.  
 Hoewel "The Popcorn" te Vrasene nog steeds als boegbeeld van de muzikale stroming wordt bestempeld, moet teruggegaan worden tot het jaar 1968, toen Freddy Cousaert in de Oostendse discotheek "The Groove" begon te experimenteren met uit de VS geïmporteerde soul en rhythm & blues. Toen de formule aansloeg bij het dansgrage publiek, volgde nog andere discotheken in de loop van de jaren zeventig dit voorbeeld.  Het feit dat de daar gedraaide muziek niet vrij in de platenwinkel verkrijgbaar was, gaf aan Popcorn een heel eigen karakter.  De oldiesmarkt ging een apart leven leiden, dj's maakten jacht op rariteiten, togen op zoek  naar de single die hun publiek helemaal in vervoering zou brengen en hun collega's groen van afgunst zou doen uitslaan...

 Vermits het begrip "Popcorn Oldies" een verzamelnaam is van alle muziek met een welbepaald o zo typisch ritme, is het moeilijk specifieke namen te plakken op dit genre.  Er zijn wel talloze klassiekers of nummers die door een speciale bewerking een popcorn kleedje kregen aangemeten.  Wie kent niet "Sisteen Tons" van onze Louis Neefs, "I'm Crying In The Rain" van Major Lance. "You Beat Me To The Punch" van Mary Wels of "I Will" van Billy Fury.  Maar ook Gene Chandler, Terry Stafford, Blues Busters, Linda Scott, Trini Lopez, Jerry Jackson, Paul Anka, Jimmy Justice, Shake Spears, Connie Francis, Lesley Gore, Eddie Hodges en vele anderen brachten muziek uit, die onder de noemer "Popcorn" valt. En als het ouwertje niet meteen overeenstemde met het popcorn-tempo,kon de platenruiter nog steeds een beetje "knoeien" met het toerental

 De meeste van de uitvoerder zijn evenwel nobele onbekenden, ééndagsvliegen, wier naam alleen bij de echte specialisten een belletje doet rinkelen.  Hoewel nog enkel discotheken koppig full time oldies blijven serveren, lijkt het genre inmiddels over zijn hoogtepunt heen. Maar "Special Popcorn Nights" en oldies-fuiven blijven de grote massa aantrekken.  Dan is het weer "Popcorn Time', want& ooit even geproefd van het ritme, laat het je nooit meer los!